Diabetes

Diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een onzichtbare ziekte met vele slachtoffers. Deze ernstige aandoening kent twee types, namelijk type 1 en type 2.

Type 2 is de meest voorkomende type diabetes. Deze vorm van diabetes komt meestal voor bij ouderen en wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Het lichaam maakt dan te weinig insuline aan of de kwaliteit van de insuline is niet meer voldoende, waardoor het suikergehalte in het bloed stijgt.

Type 1 diabetes komt bij een op de tien diabetespatiënten voor. Het afweersysteem “vergist zich” en vernielt de aanmaak van insuline. Daarom moeten type 1 diabetici constant insuline toedienen aan het lichaam.

Als diabetespatiënt bent u extra kwetsbaar als u kloven, eelt, likdoorns, blaren, ingroeiende nagels of wondjes heeft.

De reden dat u extra kwetsbaar bent is omdat:

  • De bloedtoevoer in benen en voeten kan verminderen
  • De huid verandert en kwetsbaar kan worden
  • Het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen
  • De voeten van vorm kunnen veranderen
  • Nagels kunnen verdikken of vervormen

Het is raadzaam (ook als er nog geen wondjes of plekjes zichtbaar zijn) om enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar een medisch pedicure te gaan. De voeten hebben een goede drukverdeling nodig zodat er minder kans is op wondjes en drukplekken. Steunzolen en een goed passend schoeisel is hiervoor nodig. Uw voeten verdienen de beste zorg, daarom is het controleren bij een multidisciplinaire team het beste. Wittepoel in de regio Rijndam heeft alles in huis. Ze werken met pedicures, podologen en orthopedische adviseurs. Ook is een vrijblijvend advies mogelijk.

Reverenties:diabetische fonds, 3 sept 2015ProVoet folder: diabetes, 3 sept 2015